Metselbijen

In tegenstelling tot de wesp hoef je van een bij meestal niets te vrezen. Een gemene prik van een bij is eigenlijk uitzonderlijk, omdat deze insecten niet geïnteresseerd zijn in mensen. Sterker nog, mannetjes metselbijen kunnen niet eens steken. Liever vliegen deze insecten naar alle bloemen en planten in jouw tuin.

Bouwgrage bijen

Het is zonde om een metselbij te bestrijden omdat ze ontzettend nuttig zijn voor de natuur. Net als de gewone bij zorgen ze namelijk voor de bestuiving van bloemen, hetgeen een belangrijke rol speelt in de voedselproductie van de mens. Metselbijen bevinden zich dan ook het liefst op een bloem. Deze insecten hebben hun naam te danken aan de ingenieuze manier waarop ze een nest maken. De intelligente insecten gebruiken namelijk een soort leem, dat met speeksel en water zacht wordt gemaakt. Vervolgens brengen de metselbijen het leem in de vorm van kleine kogeltjes naar hun nest. Dit verwerken de insecten als heuse bouwvakkers tot een soort cement.

Nest van de metselbij

Het nest van deze bouwgrage insecten kom je meestal tegen in holle ruimten. Denk bijvoorbeeld aan gaten in kozijnen of dakpannen. In de tuin is een oude boomstronk meestal een favoriete verblijfplaats. Als de metselbijen eenmaal een plek hebben gevonden, beginnen ze direct met het bouwen van hun nest. De lege ruimte vullen ze met stuifmeel en nectar. Vervolgens leggen ze er een ei in en metselen de ruimte dicht. Nieuwe metselbijen komen vaak na enkele dagen tevoorschijn. Ondertussen hebben deze bouwvakkers onder de bijen alweer een nieuw nest gebouwd.

De belangrijke rol van vrouwelijke metselbijen

Bij deze insectensoort spelen vrouwtjes een belangrijke rol. Zo zijn de vrouwtjes metselbijen verantwoordelijk voor het bouwen van een nest in een holle ruimte. Ook leggen ze vaak de eerste eitjes, die overigens vrouwtjes worden. De mannelijke metselbij produceert altijd een zoon. Zo lang je de metselbij niet lastig valt, ondervind je er totaal geen hinder aan. Een vrouwelijke metselbij kan prikken wanneer ze zich bedreigt voelt. Deze prik is voor de mens echter totaal niet pijnlijk.

Wespen verwijderen? Wat kost het?

Als je een wespennest wil laten bestrijden, kost dat circa €50 per nest. Uiteraard verschilt dat tarief per bestrijder. Je betaalt dan wel wat, maar weet dan zeker dat de wespen veilig worden verwijderd en je zelf niet gestoken wordt. Het is daarom zeer aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan met wespen. Als er voldoende steken in je lichaam worden gedaan, kun je er zelfs aan komen te overlijden.

Daarom is het verstandig om een ongediertebestrijder in te schakelen. Door gebruik te maken van onze offerte service is het mogelijk om snel in contact te komen met bedrijven in je regio. Het aanbod kun je vervolgens naast elkaar leggen om een goed beeld van de markt te krijgen. En kun je dus besparen op de kosten die je moet maken. Ga naar pagina vrijblijvend advies.

Bekijk ook:

> Wespen bestrijden
> Kosten
> Poeder
> Wespen verjagen
> Wespennest
> Wespennest verwijderen
> Zelf wespen bestrijden
> Gevaren wespennest
> Wespenoverlast
> Wat je niet moet doen!
> Offertes