Graafwespen

De wespenwereld is een grote familie. Waarschijnlijk zijn er wel meer dan 9000 soorten. De standaard wespen en limonadewespen zijn de bekendste wespensoorten. Deze insecten zijn dol op mensen, en dan met name de zoetigheden die ze op tafel toveren. Ze verschillen daarmee van de graafwesp, dat meer een verlegen type is en graag op zichzelf blijft. Deze wespensoort kom je dus ook minder vaak tegen, maar dat betekent niet dat ze nooit door jouw tuin vliegen.

Het verschil tussen graafwespen en limonadewespen

Wespenkenners zien meteen het verschil tussen een limonadewesp en een graafwesp. Voor de meeste mensen zijn deze insecten echter precies hetzelfde. Zo hebben ze allebei zwart-gele kleuren en ringen op hun lijf. De wespensoorten verschillen wel degelijk van elkaar. Zoals de naam misschien al doet vermoeden komt de graafwesp in tegenstelling tot de limonadewesp niet vaak boven de grond. Ze zijn namelijk de enige wespensoorten die een wespennest in de grond maken. Een nest van graafwespen kom je meestal tegen in zandgrond, of in holle stengels. De graafwespen creëren kleine holletjes, waar ze langere tijd verblijven.

Een bijzondere wespensoort

De meeste wespen leven in de grond met elkaar samen in een enorm grote groep. Dit doen ze onder andere om met elkaar voort te planten. Het zijn namelijk redelijk sociale insecten. Graafwespen doen dit niet omdat ze solitair zijn. Dit betekent dat ze alleen leven. Een vrouwtjes graafwesp legt bijvoorbeeld een ei, en voedt de larven met zelf gevonden voedsel. Meestal zijn dit spinnen of andere dode insecten. Het zijn dus bijzondere wespensoorten, met een geheel eigen manier van leven.

Op zoek naar graafwespen

Om de graafwespen in het wild te vinden, kun je het beste op zoek gaan op een van de Waddeneilanden. Zo is Texel door haar stevige zandstrand een populaire plek onder graafwespen. In het zand leggen ze namelijk graag hun nesten.

Wespen verwijderen? Wat kost het?

Als je een wespennest wil laten bestrijden, kost dat circa €50 euro per nest. Uiteraard verschilt dat tarief per bestrijder. Je betaalt dan wel wat, maar weet dan zeker dat de wespen veilig worden verwijderd en je zelf niet gestoken wordt. Het is daarom zeer aan te raden om niet zelf aan de slag te gaan met wespen. Als er voldoende steken in je lichaam worden gedaan, kun je er zelfs aan komen te overlijden.

Daarom is het verstandig om een ongediertebestrijder in te schakelen. Door gebruik te maken van onze offerte service is het mogelijk om snel in contact te komen met bedrijven in je regio. Het aanbod kun je vervolgens naast elkaar leggen om een goed beeld van de markt te krijgen. En kun je dus besparen op de kosten die je moet maken. Ga naar pagina vrijblijvend advies.

Bekijk:

> Wespen bestrijden
> Kosten
> Poeder
> Wespen verjagen
> Wespennest
> Zelf bestrijden
> Gevaren wespennest
> Offertes